vineri, 23 noiembrie 2012


IN ATENTIA MEMBRILOR SCMD CARE AU DOSARE IN INSTANTA DE JUDECATA
In ultima perioada de timp Departamentul Juridic a fost sesizat de tot mai multi membrii de sindicat de faptul ca instantele de judecata, atat cele din Bucuresti cat si cele din teritoriu, dispun din oficiu – in baza prevederilor art. 129, alin. (5) C.Pr.Civ. - sau cu acordul partilor efectuarea unor expertize contabile in dosarele in care se judeca cauze legate de contestarea deciziilor de recalculare/revizuire a pensiilor unor militari/politisti in rezerva/retragere.
Expertizele respective se executa in baza unui onorariu pentru expert cuprins, orientativ, intre 700-1.000 lei, bani care se restituie in cazul in care reclamantii au castig de cauza in dosarele respective, iar instanta dispune returnarea cheltuielilor de judecata. Este evident faptul ca astfel de expertize, bine documentate, maresc sansele de reusita in dosarele respective.     
In situatia in care se stabilesc expertizele respective, recomandam insistent colegilor nostri implicati in proces sa ceara instantei cu acel prilej ca aceasta sa solicite casei sectoriale de pensii, parte in proces, sa depuna la dosarul cauzei statele originale de plata si alte inscrisuri doveditoare  in baza carora s-a stabilit cuantumul pensiei respective. Facem aceasta recomandare deoarece expertiza se executa pe baza actelor depuse la dosarul cauzei aflat in instanta, expertii contabili neavand permisiunea sa studieze arhivele care pastreaza aceste documente.
In situatia in care membrii SCMD nu sunt de acord cu efectuarea expertizei dispuse de instanta de judecata, aceasta cel mai probabil va suspenda procesul pentru o perioada de timp, in baza dispozitiilor art. 155, indice 1, C.Pr.Civ. Intrucat lipsa acordului cu privire la administrarea unei anumite probe nu este echivalenta cu renuntarea la judecata, avocatii care reprezinta in instanta interesele membrilor de sindicat  – inainte de expirarea termenului de perimare – vor face cereri de repunere pe rol a dosarelor suspendate, acestea urmand a fi solutionate de catre instante si fara expertiza contabila respectiva.
Seful Departamentului Juridic
Col (r) M. CALOIAN